Valldemossa, amb la mirada de l’Arxiduc

Monument a l'Arxiduc Lluís Salvador als jardins de la Cartoixa de Valldemossa.
SAM_5642
La Cartoixa de Valldemossa.

“Trobàrem un camí de carro estret vorejat de paret seca; era ja horabaixa de tot i sa gent que retornava de sa feina mos va dir de seguir-los i que no mos torbaríem a trobar es poble, però jo encara dubtava fins que vaig veure guaitar per damunt ses oliveres un campanariet verd d’una església; era Cartoixa.” (‘Lo que sé de Miramar’, Arxiduc Lluís Salvador)

SAM_5634
Monument a l’Arxiduc Lluís Salvador en els jardins de la Cartoixa de Valldemossa.
SAM_5645
El grup d’alumnes de 6èA de primària del CEIP Cas Capiscol de Palma vora el monument a l’Arxiduc en els jardins de la Cartoixa.

Aquest matí, els alumnes de 6èA de primària del CEIP Cas Capicol de Palma han fet un recorregut per la vila de Valldemossa per viure una experiència molt particular: conèixer aquest poble de la Serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial segons ‘la mirada de l’Arxiduc’ (Florència 1847-Brandais 1915), de qui commemoram enguany el primer centenari de la seva mort.

Hem visitat Ca na Bardina, la casa de na Catalina Homar, vora els rentadors públics i la creu de terme que saluda al visitant quan arriba al poble per la part alta. I resseguint l’empremta de l’Arxiduc, hem trobat també l’hostal on s’hi allotjà la primera vegada que visità Valldemossa, “una diada grisa i ploviscosa” de 1867.

SAM_5653
L’hostal de Can Marió, en el nº8 del carrer de Uetam.

“Vaig demanar si hi havia un hostal on hi pogués un romandre, i me digueren que prop de l’església un homo tenia una taverneta i hi varem baixar per un carrer molt mal empedregat. Era un homo vell que se deia Marió i tenia una cambra tota sola amb un gran llit que mos va posar a sa nostra disposició.” (‘Lo que sé de Miramar’, Arxiduc Lluís Salvador)

Hem llegit fragments de ‘Lo que sé Miramar’ (1911), obra en que l’Arxiduc Lluís Salvador d’Àustria ens fa una descripció acurada de la seva arribada a Valldemossa per primera vegada i de com va anar conformant el seu ‘paradís a la terra’ a partir de la compra de Miramar el 1872. Els texts del ‘príncep, científic i viatger’ han permès als alumnes de prendre la perspectiva d’aquest personatge de la nostra història que deixà una empremta inesborrable sobre el territori de Valldemossa i Deià, des de la mar fins a la muntanya. Per això també hem pujat dalt del penyal de la Beata, la talaia perfecte per contemplar Valldemossa amb tota la seva plenitud.

SAM_5638
Creu de pedra del penyal de la Beata, de 1627. Es diu que Santa Catalina Tomàs (1531-1574), des d’aquest lloc, podia oir miraculosament la missa que s’oficiava a la Seu de Palma.
SAM_5713
Perspectiva encisadora de Valldemossa, amb l’església de Sant Bartomeu, en primer terme, i el palau del rei Sanç i la Cartoixa, al fons.

“No hi hauria mai cregut que en aquest poble hagués, per temps, de tornar-hi tantes vegades.” (‘Lo que sé de Miramar’, Arxiduc Lluís Salvador)

Logotip institucional per a la commemoració de l'any Arxiduc.
Logotip institucional per a la commemoració de l’any Arxiduc.

Fita a Fita fem camí;

i només en trobar la darrera i més gran,

sabem que hem fet cim!

Seguiu les fites i mai no vos perdreu!!!

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita