TOTS SOM ORQUESTRA, TOTS SOM LA TRAPA

GBR7971
Instantània de la meva intervenció a l’acte de l’OSIB a favor de La Trapa. Foto: Guillem Bosch (Diario de Mallorca)
El meu compromís social sempre ha existit, sempre ha estat dins meu. Però si alguna cosa he d’agrair a aquesta maleïda crisi, a més d’uns altres fets més íntims i dolorosos que m’han passat en els darrers dos anys, és que he tingut l’oportunitat de manifestar-ho com mai abans no ho havia fet.
M’agrada la muntanya, m’agrada la música, estimo la llengua i la cultura del meu país, i me fa molt mal com algunes persones amb poder i capacitat de decisió ens volen furtar tot allò que som i ens representa en nom de no se sap ben bé què. En diuen retallades o ajusts pressupostaris. Tanmateix, són bocins de nosaltres mateixos que desapareixen com a cendres escampades al vent.
Per això me vaig sumar a l’acte a favor de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, promogut per la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, i a favor de La Trapa. Units per la cultura i el patrimoni. I per això també, ara vull compartir amb tots vosaltres les paraules que vaig pronunciar diumenge passat a la Plaça Josep Maria Llompart, de la barriada del Rafal Vell de Palma. Perquè m’agradaria en quedàs constància d’aquells pensaments i sentiments que vaig compartir amb els centenars de persones que omplien la plaça. 
Devers 800 persones se congregaren a la plaça Josep Maria Llompart del Rafal Vell (Palma)
CONCERT DE SA SIMFÒNICA PER LA TRAPA
4 d’agost de 2013       19:30h
Plaça Josep Maria Llompart, Es Rafal Vell (Palma)

Amigues i amics,
Des de fa ja massa temps la ignorància i l’estupidesa humana s’han escampat com un caliu abrasador per sobre de tot allò que som i que ens representa.
Des de fa ja massa temps que patim les conseqüències de la ignorància i de l’estupidesa humana d’aquells que ens representen, i que ha calcinat el nostre entorn social i econòmic.
I per això som aquí, per dir BASTA! MAI MÉS
Com deia un diari a la seva portada d’avui, ha arribat l’hora de la regeneració…
De la regeneració de La Trapa…
De la regeneració de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears…
I tot plegat, de la regeneració democràtica.
I per això, ara més que mai ens hem sentir units i solidaris, com a poble i com a país.
“TOTS AMB LA SIMFÒNICA. TOTS AMB LA TRAPA. UNITS A FAVOR DE LA CULTURA I EL TERRITORI”
Sota aquest lema ens ajuntam una vegada més per fer costat a les reivindicacions dels músics de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears per salvar l’orquestra i defensar els seus drets,
alhora que manifestam el nostre suport al GOB i a tots els afectats per l’incendi d’Andratx que ha arrasat novament la reserva biològica de La Trapa i que ha calcinat un bocí important de la Serra de Tramuntana-Patrimoni de la Humanitat.
Una vegada més, la societat civil –tots nosaltres- es posa al capdavant i pren les regnes del seu propi destí.
I planta les fites del nou camí que ha d’emprendre –que hem d’emprendre-, sabedora –sabedors- que qui dirigeix ara el seu present i futur –que és també el nostre- és incapaç de donar solució als seus mals –als nostres mals-.
Tots som bens conscients que LA SOLIDARITAT s’ha convertit en l’única eina capaç de fer reverdir el panorama desolador de la crisi.
Una crisi que, a més a més, s’ha vist agreujada per les contínues retallades que s’han estès com un caliu abrasador sobre l’Estat del Benestar fins a convertir en cendres el present de milers de persones i famílies.
Precisament, aquest caliu fa mesos que assetja el present i futur dels músics de Sa Simfònica.
I un altre caliu abrasador, aquest tant real com les flames que generà, arrasà aquest cap de setmana passat 2.335 hectàrees del sector de Ponent de la Serra de Tramuntana, entre Andratx i Estellencs, on s’ubica la finca de La Trapa, adquirida el 1980 per subscripció popular i gestionada pel Grup d’Ornitologia Balear, GOB.
La Trapa ja patí un incendi voraç el 1994. Vint anys després, just quan començava a ser ben visible la feina dels voluntaris a la finca del GOB, les flames han enviat a fer punyetes la tasca de milers de persones durant dues dècades en aquella zona.
Per aquest motiu, els músics de Sa Simfònica han volgut manifestar la seva solidaritat amb el GOB i amb tot el poble de Mallorca, de dol per aquesta tragèdia ecològica.
Així idò, en nom de tots els membres de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears, del GOB i de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, com a entitats col·laboradores, vos donc la benvinguda en aquest concert i vos agraesc la vostra presència.
Però abans de seguir amb l’acte i, sobretot, amb el programa que Sa Simfònica ens ha preparat per avui horabaixa, és el moment ara de donar la paraula als representants de la FAAVV, entitat organitzador, i del GOB, entitat col·laboradora.
La vostra presència avui aquí és molt important, com ho és també el suport continuat que donau a aquestes entitats, dia rere dia.
Ho heu fet amb els milers de missatges emesos a través de les xarxes socials i de les telefonades al GOB durant aquesta setmana passada, a ran de l’incendi de La Trapa;
i també, a través de les mostres de suport que desde fa mesos rep Sa Simfònica a tots i cadascun dels actes reivindicatius que celebra i que se concretaren en 12.350 firmes a favor de les reivindicacions d’aquest col·lectiu, presentades a final de juliol davant el registre de la CAIB.
Som aquí per assistir a un concert reivindicatiu, però també a un acte on LA SOLIDARITAT és la clau per transformar una situació injusta i fer reverdir d’esperança el paisatge calcinat per la crisi que, com La Trapa i tot el sector de Ponent de la Serra, ha esdevingut un paisatge de “roques, cendres i silenci”.
I en un concert reivindicatiu com aquest en que la solidaritat és el leit motiv, no podia faltar tampoc el record a les víctimes de l’accident ferroviari de Galícia.
Almanco 80 morts i més de 140 ferits, va ser el resultat del descarrilament dia 24 de juliol del tren Alvia de Renfe Madrid- Ferrol a pocs quilòmetres de Santiago de Compostel·la.
Ha estat la tragèdia ferroviària més important dels darrers anys a l’Estat espanyol que ha romput famílies senceres i enfosquit l’existència de centenars de persones.
Per aquest motiu, els músics de l’Orquestra Simfònica de les Illes Balears volen fer arribar el seu missatge de suport al pobles de Galícia i als familiars de les víctimes de la millor manera que saben: fent sonar els seus instruments.

Moment del concert oferit per l’OSIB sota la direcció de Josep Vicent. Foto: Guillem Bosch (Diario de Mallorca)


MAI MÉS…!!!

No podem permetre que la ignorància i l’estupidesa humana s’escampin com un caliu abrasador sobre tot allò que som i ens representa, com a poble i com a país; sobre la nostra llengua, cultura i territori; sobre els nostres valors i principis. Sobre les nostres senyes d’identitat!!!
Sa Simfònica i La Trapa formen part del nostre país, són país. Si desapareixen, desapareix també una part important de nosaltres mateixos.
Tots som Sa Simfònica i tots som La Trapa.
Sa Simfònica és una institució dedicada a la transmissió de la cultura musical en la que tots ens hi hem de sentir emmirallats. Perquè, a més a més, es sustenta amb els nostres doblers. És ben nostra!
I La Trapa, ja ho sabem, ha esdevingut amb el pas dels anys un símbol del proteccionisme de les Balears, de l’ecologisme i de la implicació ciutadana des que fou adquirida pel GOB l’any 1980 per subscripció popular.
La Trapa és, com acostumen a dir els seus responsables, l’única possessió de les illes amb vertadera vocació pública.
Tot som Sa Simfònica i tots som La Trapa.
Perquè la cultura i el territori formen part indissoluble del nostre patrimoni com a poble.
Perquè, insistesc, si ens lleven l’Orquestra Simfònica o la deixen malferida, o ens cremen La Trapa, ens furten una part important d’allò que som i ens representa.
Fa molts anys, el fundador de l’Orquestra, el coreà Eak Tai Ahn, digué en arribar a l’illa fa més de 60 anys que tenir una orquestra a Mallorca era com tenir un lloc al cel; i assegurà que la seva orquestra seria digna de Mallorca.
#findelacita
La pregunta que es faria ara Eak Tai Ahn és si Mallorca, si les Illes Balears, són dignes de tenir una orquestra com la que ens llegà.
A jutjar per l’actitud dels nostres governants i responsables polítics de l’OSIB, és clar que no.
Les retallades que afecten, principalment, la sanitat, la cultura i l’educació, són les mateixes que fan perillar la pervivència de l’orquestra.
Però per això som aquí, per preservar allò que és nostre, que ens pertany i que ens identifica com a poble.

La batuta de Vicent va fer vibrar l’orquestra i el públic. Un èxit!!!. Foto: Guillem Bosch (Diario de Mallorca)

Som aquí per preservar un instrument per a la transmissió de la cultura musical tant important, tant efectiu i amb tanta solera com l’ORQUESTRA SIMFÒNICA DE LES ILLES BALEARS.

Si la cultura és símbol d’un país sa. Demostrem idò que estan sans i que no hem embogit per la crisi.
Defensem-la amb totes les nostres forces. De la mateixa manera que lluitam pel nostre territori.
Ana Ahn Talavera, filla del fundador de l’orquestra simfònica, manifestà que no sabia ben bé que li resultava més estrany, que un coreà fundàs una orquestra a les illes o que seixanta anys després la incapacitat gestora dels seus responsables polítics la matàs lentament.
#findelacita
I ara li hem de tornar la paraula, la paraula solidària feta música, a l’orquestra simfònica de les illes balears, que sota la batuta del mestre Josep Vicent ens interpretarà tres peces més del seu repertori.
Josep Vicent donà el seu suport a les reivindicacions dels músics de l’OSIB
Els principis de la música que qualsevol instrumentista ha de saber són: afinació, ritme i interpretació.
I els músics de la simfònica ho saben bé, és la seva professió i dedicació de servei públic.
Però sembla que hi algú al seu voltant que no llegeix bé la partitura, que desafina i a més a més va descompassat.
És a dir, un desastre d’interpretació. Sense matisos. Plana i sense cap tipus de sentiment.
Al contrari de la partitura que Sa Simfònica i el GOB han escrit i interpretat avui amb el suport de la Federació d’Associacions de Veïns de Palma, harmònica i rica de matisos;
 n’hi ha uns altres –Govern, Consell de Mallorca i Ajuntament de Palma- que, orfes d’una batuta competent i una bona direcció musical, en comptes de fer música sonen com a una olla de grills. De fet, no hi ha qui els entengui.
Per un costat asseguren voler mantenir l’orquestra simfònica de les illes balears, però reduïda a una simple orquestra de cambra. És a dir, reduïda a la mínima expressió.
Una orquestra és la unió d’esforços individuals, amb ordre i respecte.
La unió d’esforços individuals és molt més poderosa que qualsevol enginy humà.
I aquí resideix la força de la iniciativa i de la participació ciutadana.
La Trapa i tot el sector de Ponent de la Tramuntana reverdirà gràcies a la Solidaritat, a la suma d’esforços individuals, al compromís i la participació de la societat civil.
I aquesta mateixa força serà la que preservarà Sa Simfònica, l’orquestra i tots els seus membres.
Hem de confiar idò amb la nostra pròpia força com a poble i com a societat, viva i activa, solidària i participativa.

Foto: Guillem Bosch (Diario de Mallorca)
Amigues i amics, aquest acte s’acaba, però la nostra tasca continua.
Abans que l’OSIB posi punt i final a aquest concert a favor de la Trapa, vull agrair-vos una vegada més la vostra presència i suport continuat.
MOLTES GRÀCIES!!!
PER LA CULTURA I EL TERRITORI…
VISCA SA SIMFÒNICA!!! VISCA LA TRAPA!!!
Joan Carles Palos
Periodista

Palma, 4 d’agost de 2013
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita