Vista del Puig de Sant Salvador, des dels afores de Felanitx |
La festa de Sant Bernat de Menthon, patró dels muntanyencs, es desplaça enguany a la zona de Llevant de Mallorca. En concret, al Puig de Sant Salvador, també conegut com el Puig de la Mare de Déu de Sant Salvador, que es troba al terme municipal de Felanitx i té una altura de 509 metres.
Santuari de Sant Salvador |
El grup excursionista Estol Titines és l’encarregat enguany d’organitzar la tradicional festa dels muntanyencs, amb el suport de l’Arreplegada de Grups Excursionistes de Mallorca.
La concentració es farà la matinada del diumenge 16 de juny a l’esplanada del cementiri de Felantix (4:45h), d’on es partirà un quart d’hora més tard en direcció al puig pel camí de Son Quelles, primer, i pel camí vell de Sant Salvador, després.
Des del monument a Crist Rei, a l’extrem més oriental del puig, es contemplarà la sortida del sol, que es preveu es produeixi devers les 6:15 (sempre que el temps i els niguls ens ho permetin).
A continuació, els nostres músics de capçalera, Xisco Hernàndez –xeremier- i Jaume Riutort –flabioler-, anunciaran l’arribada d’un nou dia i l’inici dels actes de la gran festa dels muntanyencs.
Abans, però, hi haurà parlaments i homenatges per part del grup organitzador i dels membres de s’Arreplegada. El descens del puig es farà per un itinerari alternatiu, proposat pel grup Estol Titines, i que inclou una vista al castell de Santueri.
Damunt la muntanya més alta del terme, aquest Santuari del segle XV mostra en la seva hostatgeria, la Imatge de la Verge i un retaule Gòtic. La primera església, una ermita, va ser edificada l’any 1348, després de la pesta negra i va estar dedicada al Salvador en l’advocació de Passio Imaginis. La que existia en el segle XVII (no sabem si encara era la primitiva, engrandida o una segona, nova) constava de dues capelles, la principal dedicada a la Passio de la Imatge, i l’altra, a la Mare de Déu. Els anys 1707-1734 va ser construïda l’església actual, i la imatge de la Mare de Déu passa a l’altar major mentre que el retaule de Passio Imaginis ocupava una capella lateral. Durant els anys 1930-1942 es feren grans reformes en el presbiteri i va esser esculpit un retaule nou d’alabastre. La imatge de la mare de Déu va assolir l’honor de la coronació pontifícia l’any 1934, solemnitat celebrada en el replà de l’església parroquial. La carretera actual va esser construïda els anys 1923-1927. Tant l’edifici del Santuari i dependències com la muntanya són propietat del Bisbat el qual té encomanada des de l’any 1891 l’administració a la Congregació d’ermitans de Sant Pau i Sant Antoni. Les festes que se celebren actualment són el diumenge següent al 8 de setembre, aniversari de la coronació de la Mare de Déu, i el diumenge de l’Àngel. A dalt del Puig de Sant Salvador, ens trobam també amb un monument a Crist Rei. Les primeres pedres foren beneïdes i col·locades el 20 de maig de 1928.
De dreta a esquerra: Gori Puigserver, el Pare Rafel M.SS.CC. de Lluc, el bisbe Teodor Úbeda i Benigne Palos. Sa Rateta, 1980 |
Els meus pares, Benigne i Francisca, a l’ermita de Bonany el 2002 |
Cronologia de Sant Bernat de Menthon a Mallorca: