Rere les passes de l’Arxiduc amb alumnes de 6è de Primària del CEIP Ses Salines

SAM_6921
mostren els camins de l’Arxiduc als alumnes de 6è de primària del CEIP Ses Salines
El grup de salineres i saliners en el mirador de na Torta.
“Així anomenat a causa d’una vella alzina que 
un temps allà hi havia i que diuen era torta.”
(Lo que sé de Miramar, Arxiduc Lluís Salvador)
Un grup de 15 alumnes del Col·legi Públic de Ses Salines han resseguit avui les passes de l’Arxiduc (1847-1915) i del garriguer Carabassa –antic pastor a qui li agradava rodetjar d’una espècie de misteri sa muntanya a on tan sols ell podia penetrar i a on un altre tot just podia caminar pels punts més fàcils- pels penyals de na Torta en companyia de Fita a Fita. La seva tutora, Catalina Orell, i la cap d’estudis, Catalina Burguera, també s’hi han sumat a aquesta aventura per dins les terres de Son Moragues, possessió que l’Arxiduc adquirí el 1883.
Aquesta activitat s’inclou dins l’oferta VIU LA CULTURAun programa d’activitats didacticoculturals que la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats del Govern de les Illes Balears adreça a tots els centres educatius i que té com a objectiu principal acostar tots els alumnes, petits i grans, de les Illes Balears al món de la cultura i afavorir un contacte directe amb la nostra realitat cultural.
Capella del Cor de Jesús o de Sant Vicenç Ferrer.
L’itinerari d’avui partia de la capella de Sant Vicenç Ferrer, que l’Arxiduc manà construir el 1911 a les terres conegudes com a cós de Son Gual -possessió adquirida el 1894-, i que recorda la predicació del frare dominic a Valldemossa l’octubre de 1413. D’aquí hem anat a cercar per dins Son Gual el camí que ens han dut primer a la font de s’Abeurada i després al pla des Pouet.
Amb el grup de nins i nines saliners a l’entrada del pla des Pouet.
Del pla des Pouet hem seguit pel camí de na Torta que en deu minuts ens ha guiat fins al mirador de na Torta. Allà hem fet una ullada sobre el Pla del Rei i hem enumerat cadascuna de les possessions que s’observen des del mirador: Son Moragues, Son Mas, Vistamar, Son Olesa i Son Ferrandell.
Visió general del Pla del Rei, amb Son Moragues en primer terme.
Textos de l’Arxiduc –Lo que sé de Miramar i Somnis d’estiu a ran de mar– i poemes de Joan Alcover, Miquel dels Sants Oliver i Gabriel Alzamora -sobre el voltor de Miramar- ens han il·lustrat sobre aquest personatge que arribà a Mallorca amb tan sols 20 anys i que cinc anys després fundà el seu particular ‘paradís a la terra’, a partir de la compra de Miramar l’any 1872 i la suma posterior d’altres possessions com Sa Pedrissa, Son Marroig, Son Gallard, Son Galceran, s’Estaca, Can Costa, Son Moragues i Son Gual, entre d’altres.
Les cases de Son Moragues vistes des del mirador de na Torta.
‘En aquesta solitud de sa vorera sa veu humana casi destorba i quan aquí un parla amb un altre ho fa petit com si tengués por de rompre aquest elevat silenci. Un té por d’introduir un desacord en aquest acord de sa naturalesa a on tan sols resalta es girar de ses valzies a l’entorn de ses timbes llunyedanes, que sembla acompanyar es rítmic batre de la mar. Casi se sent un temptat de retenir sa respiració a fi de poder escoltar millor’. (Somnis d’estiu a ran de mar)

Penyals de na Torta, des de Son Gual.
 GRÀCIES A TOTS PER VOLER COMPARTIR AMB 
FITA A FITA I VIU LA CULTURA 
L’EXPERIÈNCIA DELS CAMINS DE L’ARXIDUC. 
UN VIATGE PER LA PASSA I LA MIRADA D’UN DELS PERSONATGES MÉS EMBLEMÀTICS DE LA HISTÒRIA 
DE MALLORCA I DE LES ILLES BALEARS.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita