Un grupet de famílies de l’Apima CEIP Gabriel Comas i Ribas redescobriren aquest diumenge passat els oficis tradicionals de la Serra de Tramuntana en companyia de Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-. L’itinerari ens dugué de Valldemossa cap al Bosc dels Frares i el cim de la Comuna de Valldemossa; un recorregut circular que ens permeté conèixer les claus dels oficis de nevater, calciner i carboner, i la relació tant estrena i intensa de l’home amb la natura.
El gel, la calç i el carbó eren elements essencials en el dia a dia de moltes llars de Mallorca durant segles, fins que a començament del segle XX foren substituïts progressivament pels avantatges del ‘progrés’ de la mecanització i la industrialització. Així, durant el recorregut, tinguérem l’oportunitat de visitar la casa de neu dels cartoixans (1697). Ubicada a l’indret conegut com la rota del Guix, aquest és uns dels cinquanta dipòsits de neu escampats per tota la Serra de Tramuntana i que durant segles proveïren de gel la població mallorquina. El gel tenia una utilitat molt variada; els seus usos anaven des de la gastronomia a la medicina.
També ens acostàrem al forn de calç del Bosc dels Frares -la calç era molt emprada en la construcció i en la medicina, també servia per emblanquinar les cases- i les nombroses sitges -on s’hi feia el carbó vegetal amb el que s’encalentien les llars i se cuinava- que s’hi escampen pel seu interior i per tota la muntanya de la Comuna de Valldemossa.
GRÀCIES A TOTS PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!!
Seguiu les fites i mai no vos perdreu…