Pel vessant sud de la badia de Portmany

182896_393243217455354_382067591_n
DES PORT DES TORRENT A LA TORRE D’EN ROVIRA
(vénda D’enllà Torrent de Sant Agustí des Vedrà)
Torre d’en Rovira






Institut d’Estudis Eivissencs

FITA A FITA torna a Eivissa de la mà del Grup de Coneixement del Medi de l’Institut d’Estudis Eivissencs i guiats pel bon amic Josep Antoni Prats Serra. El trajecte suggerit transcorre per la costa sud de la badia de Portmany, partint del Port des Torrent i, passant per la zona des Penyal, per la Bassa i la cala d’en Roig (o cala Roja) arribant a la punta de la Torre d’en Rovira, ja  a les terres de Comte (Sant Josep de sa Talaia).
Cap Nunó, costa nord de la badia de Portmany
Iniciam el recorregut en un espai que està patint una molt intensa pressió urbanística, la punta de sa Pedrera, anomenada així per una antiga explotació de marès situada al seu extrem, i sobre la qual hi ha grans projectes urbanístics, amb previsions de construir-hi centenars d’habitatges.
Les amenaces d’una pressió urbanística constant
A continuació, resseguint la costa, passam per zones que, tot i que amb algunes agressions puntuals, mantenen un bon nivell de qualitat ambiental. La Bassa, cala Roja i Comte són llocs amb un gran atractiu, el què fa que el major problema sigui l’excés de visitants en l’estiu.
Antiga pedrera de marès, vorera de la mar
De costa a costa de la badia de Portmany
A l’oest de la punta de sa Pedrera trobam la zona des Penyal, que és un tram de litoral escarpat que es perllonga fins al cap de sa Serra, on s’obre l’estreta raconada coneguda com el caló d’en Rafal. A partir d’aquí la costa comença a ser més baixa, però continua essent rocallosa. Unes roques calcàries fortament erosionades per l’acció de l’aigua de la mar, que hi ha provocat clots, trencs i coves, algunes d’elles d’importants dimensions.
La bellesa del paisatge litoral de la zona és evident
A la Bassa i Comte (cap de les dues no és una cala) trobam unes de les platges amb major qualitat ambiental d’Eivissa, perquè generalment les seves aigües són ben netes (factor afavorit pels corrents, especialment en el cas de Comte). Varen quedar incloses dins una Àrea Natural d’Especial Interès quan s’aprovà la Llei d’Espais Naturals (LEN) l’any 1991.
Perspectiva de la costa sud de la badia de Portmany, amb la Torre d’en Rovira i Sa Conillera al fons
Podem arribar fins a la torre d’en Rovira o de Comte, situada en la punta (del mateix nom) que obre, per migjorn, la badia de Portmany, en un altre tram de gran bellesa. La torre data del segle XVIII (1756-1763) i va ser utilitzada com a torre de vigilància i defensa de la costa de Sant Antoni. Amb un angle visual molt elevat, que cobria tota la badia de Sant Antoni i es comunicava amb la torre des Savinar i l’església fortificada de Sant Antoni de Prtmany. Va ser armada de canons i situada davant una concentració important d’illots a la costa de ponent. D’aquesta manera, protegia la costa de les incursions cap a terra ferma.
Membres del Grup de Coneixement del Medi de l’Institut d’Estudis Eivissencs
Davant nosaltres, les illes antigament conegudes com ses Conilleres, i que avui s’anomenen sa Conillera(Una de les illes més extenses entre les pròximes a Eivissa i Formentera, del municipi de Sant Josep de sa Talaia. Entre el cap Blanc, al sud, i es Cavall, al nord, hi ha una distància de 2 125 m. El cap de s’Àguila avança a ponent. L’illa té un far i 68 m d’altitud màxima. És davant la badia de Portmany i pertany al terme municipal de Sant Josep de sa Talaia), s’illa des Bosc (Illa de ponent d’Eivissa, la més pròxima a la costa -a 425 m-, es troba entre aquesta i l’illa de sa Conillera, dins el terme de Sant Josep de sa Talaia. Té 67 m d’altitud i 625 m de longitud), s’Espartar Illa de la costa d’Eivissa -a 1,27 km-, situada al sud-est de la Conillera. Té uns 875 m de llargària i 67 m d’altitud) i ses Bledes (Grup d’illots i d’esculls, bastant separats de la costa occidental d’Eivissa, dins el terme de Sant Antoni de Portmany. Els més importants són sa Bleda Plana –18 m alt.- i sa Bleda Redona -39 m alt.-. L’anomenat sa Gorra, el més pròxim a la costa, en dista uns 4,3 km.)
Conjunt d’illes a l’entrada de la badia de Portmany, davant la Torre d’en Rovira
Mapa de la ruta
L’illa des Bosc, que és la situada just davant de les platges de Comte, s’anomena així perquè estava coberta de pinassa, fins que una tala que es produí fa uns segles provocà l’erosió que la deixà com la veim ara: pràcticament sense vegetació. Una bon exemple del què ens pot passar amb el conjunt de les Pitiüses: si explotam massa els nostres recursos naturals, si no tenim cura de conservar els espais que ens queden, podem acabar provocant el desert, la pobresa, perquè la nostra terra ja no tendrà l’atractiu necessari, ni per viure-hi ni perquè ens visiti ningú. JAPS/JCPN
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita