Les vistes des de dalt del puig són espectaculars. |
Perspectiva de les muntanyes de ponent de la Serra de Tramuntana des del cim del puig de na Bauçana. |
Quant al nom del puig, l’actual possessió de Son Cortei era coneguda com Alqueria Albussa durant l’època musulmana. D’aquí, idò, la derivació d’Albussa a Bauçana. Un altre fet important referit a la possessió és que durant la segona meitat del segle XX va ser propietat de Grabirel Alzamora, empresari i polític mallorquí, que va ser president del Foment de Turisme de Mallorca. Fet que explicaria l’existència d’un camí a posta per accedir-hi al cim des del conegut com a Pla de Son Cortei.
Baixant pel camí de na Bauçana, condicionat pel Foment del Turisme. |
Indicadors de fusta del camí que uneix Puigpunyent i Galilea amb Calvià. |
Després de passar un portell metàl·lic amb botador, prosseguirem la marxa (S/SO) per una pista forestal que poc a poc va guanyant altura per dins d’un pinar amb belles vistes de Galilea, coronada per la muntanya del Galatzó (NO).
Galilea i el puig de Galatzó que treu el nas pel darrere. |
En un quart d’hora, el camí se bifurca: a la dreta, planer i ben senyalitzat, continua direcció Calvià; mentre que a l’esquerra, s’eleva ràpidament a cercar el cim. Seguirem aquesta darrera opció i deixarem totes les desviacions que trobem a la dreta, per continuar pel camí senyalitzat amb marques de pintura vermella. Després d’un primer revolt pronunciat a l’esquerra, el camí passa per devora un forn de calç i s’enfila dalt d’Es Planet (o Pla de Son Cortei), als peus de na Bauçana.
Forn de calç. |
Just quan començam a veure el cim del puig sobre els nostres caps, el camí s’aplana i travessa una partió de paret seca, deixant-nos enmig d’una clariana del bosc. A la nostra esquerra hi trobarem una sitja i una barraca de carboner, amb molt bon estat de conservació. Per ventura, per haver estat feta tota de pedra, fins i tot la coberta. Habitualment, les barraques es cobrien de càrritx.
Barraca de carboner en es Planet o pla de Son Cortei. |
Seguirem direcció Est, fins que el camí es fa estret i es bifurca. A la dreta, avança fins al pla de Son Cortei. A l’esquerra i ben fitat, s’inicia el tirany de pujada al cim. Aquest darrer tram no presenta major dificultat que els nombrosos arbres caiguts en tempestes passades. Poc a poc, a mesura que anem pujant, les vistes són de cada vegada més espectaculars. En vint minuts haurem assolit la carena de la muntanya i just a la nostra dreta el vèrtex geodèsic.
Vèrtex geodèsic de na Bauçana amb el puig de Galatzó al darrere. |
Les sortides, com sempre, són a les 10h; i el punt de trobada, davant l’Ocimax (Palma). El preu és de 5€ per persona i de 20€ per família (a partir de 4 membres), i inclou una assegurança d’assistència mèdica en cas d’accident. Per inscriure-vos heu d’enviar un correu a info@fitaafita.com amb les vostres dades (nom i llinatges, nombre de participants i un telèfon de contacte). Podeu fer el pagament mitjançant ingrés en el compte bancari BANCA MARCH 0061 0029 19 1675050118, indicant el nom de la família i excursió a la que vos inscriviu.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics. |