Gent gran de Marratxí a l’Avenc de Son Pou

El grup de gent gran de Marratxí a la gran sala de l'Avenc de Son Pou.

Tot és aquí titànic, august, solemnial,

Tot aquí té un caràcter que lo vulgar desterra.

Enlloc se trobaria com en aquest coval

Un monument a posta per cripta sepulcral

Dels fills més grans de nostra terra.

L’Avenc de Coanegra, Miquel Costa i Llobera

El grup de gent gran de Marratxí a la gran sala de l'Avenc de Son Pou.
El grup de gent gran de Marratxí a la gran sala de l’Avenc de Son Pou.

Aquest dimecres passat, un grup de persones de la Federació d’Associacions de Persones Majors de Marratxí visitaren l’Avenc de Sou Pou, a la vall de Coanegra (Santa Maria del Camí), en companyia de Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-. Per a la majoria va ser una experiència que mai no oblidaran, sobretot perquè era la primera vegada que visitaven ‘aquest coval’ també conegut com la Cova dels Coloms o d’en Botó, un dels seus propietaris en el segle XIII.

Son Torrella, ubicada a l'antiga alqueria de Benicuaroz, va ser el nostre punt de partida per a la marxa per la vall de Coanegra fins a l'Avenc  de Son Pou.
Son Torrella, ubicada a l’antiga alqueria de Benicuaroz, va ser el nostre punt de partida per a la marxa per la vall de Coanegra fins a l’Avenc de Son Pou.
Les cases de la possessió de Son Pou, allà on comença el congost del torrent que té el seu orígen a les terres de Comassema, a la vall d'Orient.
Les cases de la possessió de Son Pou, allà on comença el congost del torrent que té el seu orígen a les terres de Comassema, a la vall d’Orient.
Just sobre el camí que s'endinsa per l'espès bosc de Coanegra hi trobam el pou que abasteix d'aigua totes les possessions de la vall.
Just sobre el camí que s’endinsa per l’espès bosc de Coanegra hi trobam el pou que abasteix d’aigua totes les possessions de la vall.
L'ull de la font es troba a quatre metres de profunditat, al qual s'hi accedeix per aquest ullal. És el 'qanat' de Coanegra.
L’ull de la font es troba a quatre metres de profunditat, al qual s’hi accedeix per aquest ullal. És el ‘qanat’ de Coanegra: un túnel de 113 metres amb un pendent de 2,5%.
Els marxaires tenien ganen d'arribar al seu destí...
Els marxaires tenien ganen d’arribar al seu destí…
Ni els darrers revolts ben rosts abans de l'entrada a la cova, oberta el 1894, els returaren ni un sol moment.
Ni els darrers revolts ben rosts abans de l’entrada a la cova, oberta el 1894, els returaren ni un sol moment.
L'interior de l'Avenc de Son Pou i l'ull -a setanta metres d'altura- per on antigament hi accediren els primers aventurers el 1824 i el 1859, dues vegades en aquest darrer any.
L’interior de l’Avenc de Son Pou i l’ull -a setanta metres d’altura- per on antigament hi accediren els primers aventurers, una vegada el 1824 i dues el 1859.
"Veniu, fadrines, veniu Beveu l’aigua de la vida Que la vella cançó diu: El que en beu, prest s’amarida"
“Veniu, fadrines, veniu.
Beveu l’aigua de la vida,
que la vella cançó diu:
el que en beu, prest s’amarida”.

Tot el grup arribà fins al fons de l’avenc, ningú no es va voler perdre el tast d’una aigua que promet noves, belles i perdurables relacions. Tal volta, per aquest motiu, tots sortírem d’allà molt més amics i amb ganes de repetir experiències per la muntanya. Amb un grup tant eixerit i deixondit com aquest, qui s’hi negaria a repetir?

SAM_7724
Gràcies, sobretot, a en Joan Moyà Borràs i n’Elena Pérez Collada, els seus monitors i autèntics motors del grup. Ells dos ationen dia rere dia el caliu d’un col·lectiu de persones d’entre 60 i 80 anys, emprenedor, ple de vida i d’il·lusió. QUINA ENVEJA!!!!

GRÀCIES A TOTS PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!!

Seguiu les fites i mai no vos perdreu….

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita