Gaudint del “missatge de segles” de Palma amb alumnes d’ESO de Lluís Vives

El "banc del sinofós" de la façana de l'Ajuntament de Palma, el nostre punt de partida d'avui.
El "banc del sinofós" de la façana de l'Ajuntament de Palma, el nostre punt de partida d'avui.
El “banc del sinofós” de la façana de l’Ajuntament de Palma, el nostre punt de partida d’avui.
Avui ens hem topat amb el batle de Palma, Mateu Isern, el qual s'ha interessat per l'activitat que han desenvolupat els alumnes de Lluís Vives en companyia de Fita a Fita.
Avui ens hem topat amb el batle de Palma, Mateu Isern, el qual s’ha interessat per l’activitat que han desenvolupat els alumnes de Lluís Vives en companyia de Fita a Fita.

“D’acord amb Josep Pla, podem afirmar que els racons i carrers del centre històric de Palma no són simplement per passar-s’hi, són per estar-hi, per gaudir del seu missatge de segles” (Gaspar Valero).

Alumnes de 2n B d’ESO del Col·legi Lluís Vives de Palma han recorregut el centre de Palma en companyia de Fita a Fita per ‘gaudir del missatge de segles’ d’una ciutat mil·lenària. L’itinerari ha començat al banc de Cort (“Banc del sinofós”), on hem compartit uns instants de tertúlia amb el batle de Palma, Mateu Isern. Després, cadascú ha seguit el seu camí: el batle a l’Ajuntament i nosaltres, a gaudir del ‘missatge de segles’ de la Ciutat! Hem iniciat el recorregut a l’olivera de Cort i hem seguit després després per la plaça del Mercat, Sant Nicolau, el Born i els voltants de la Seu. Hem sabut alguna cosa sobre l’enigmàtica signatura d’en Caragol i en Dragó, picapedrer i escultor de la façana de l’edifici barroc de l’Ajuntament de Palma (1649-1650), com per exemple que ens la podem trobar també a la capella de la Puríssima (1681) de l’església de Sant Nicolau i a la façana barroca de Monti-sion (1683).

Façana de l'església de Monti-sion... on són en Dragó i en Caragol?
Façana de l’església de Monti-sion… on són en Dragó i en Caragol?
Mirau, són aquí!!!
Mirau, són aquí!!!

També hem après que quan algú ens ‘embafa’ el podem enviar a ‘paupar les lleones del Born; o que el valor de l’amistat no té preu, com hem vist a través de les diferents llegendes de Santa Catalina Tomàs i la seva relació amb n’Elisabet Safortesa Gual des Mur, de Can Tagamanent, ‘la dona emparedada’. I moltes més coses que s’amaguen pels racons de carrers i places d’una ciutat plena d’encant i misteris.

Els voltants de la Seu, un entorn de misteris i fets sorprenents.
Els voltants de la Seu, un entorn de misteris i fets sorprenents.
CARRER DES VENT En es carreró des Vent és tot l’any que sempre hi bufa. Al•lots juguen amb baldufa perquè hi passa poca gent.
CARRER DES VENT
En es carreró des Vent
és tot l’any que sempre hi bufa.
Al•lots juguen amb baldufa
perquè hi passa poca gent.

“La visió de les terres que configuren el nostre país no és una mirada innocent, sinó que procedeix de les històries mil vegades recontades que formen part del nostre imaginari col·lectiu i que reconfiguren el paisatge que ens envolta. Les llegendes estableixen o restableixen una relació afectiva amb l’entorn que ens pertany, estimulen la imaginació, ens fan sentir responsables de la qualitat d’aquest entorn.” (Gabriel Janer Manila)

Església de Sant Nicolau, recordau a saludar el sant i tindreu quaranta dies de perdó.
Església de Sant Nicolau, recordau a saludar el sant i tindreu quaranta dies de perdó.

Ha estat tota una experiència compartir les llegendes de Ciutat amb alumnes tant participatius i alegres!!!

MOLTES GRÀCIES PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita