Famílies ‘amb encant’ en el puig de ses Bruixes

Petits i grans han coronat el cim del puig de ses Bruixes (359)

Excursions amb encant per a famílies 12/10/2014

Petits i grans han coronat el cim del puig de ses Bruixes (359)
Petits i grans han coronat el cim del puig de ses Bruixes (359m)

“Com anau de Llucmajor a Algaida, trobau dins Son Saleta un puig en forma de formiguer, tot una roca, ple de crivells i regates.” (Aplec Alcover, tom 5: 104-106)

Encara són visibles sobre les roques de la muntanya la marca de les rodes de la carrossa del rei en Jaume quan perseguia les bruixes dalt del puig.
Encara és visible sobre les parets rocoses de la muntanya la marca de les rodes de la carrossa del rei en Jaume quan perseguia les bruixes dalt del puig.

Aquest diumenge, les famílies de Fita a Fita hem sortit de la Serra de Tramuntana i ens hem enfilat a un cim del migjorn de Mallorca. El puig de ses Bruixes (359m) es troba a l’extrem oriental de la Serra de Galdent, partió natural dels municipis de Llucmajor i d’Algaida. Per aquest motiu, presenta una curiositat mala de trobar a un altre lloc: la doble toponímia. Aquest puig, conegut al segle XIII com el Puig de na Santjoana o Puig Agut de Ferrutxelles, és el més baixet dels tres cims que coronen la Serra de Galdent, juntament amb el puig de Galdent o de Son Roig (420m), segons la toponímia algaidina, i el puig d’en Claret (378m), també dit pels algaidins d’en Rectoria.

Famílies amb encant a "l'ensopegada del gegant", prop del puig d'en Claret, a mitjan Serra de Galdent.
Famílies amb encant a “l’ensopegada del gegant”, prop del puig d’en Claret, a mitjan Serra de Galdent.

Ens situam a una terra on el Cel i l’Infern es donen la mà sobre unes terres de llegenda.  Per un costat les muntanyes de Randa, que vessen espiritualitat per la presència “il·luminada” del Beat Ramon Llull al segle XIII; i per l’altra, la Serra de Galdent, amb les llegendes que parlen de “la sopegada del gegant” i de la presència d’unes bruixes que habitaven unes coves properes i a les que el mateix rei En Jaume, amb un parell de capellans i un escolà, donà escampavia (“Es puig de Ses Bruixes i el rei En Jaume” Rondaies Mallorquines d’en Jordi d’es Racó –Tom V-).

Na Núria Pou Bergas, na Núria i en Pau Mas Jiménez, en Marc i na Sofia, en Miquel Martí Garcia Vaquero, i na Natàlia i n’Albert Nadal Martín han escoltat amb atenció i molt d’interès totes les històries que hem anat descobrint i explicant al llarg de la ruta.

Podeu creure que aquesta encletxa l'obrí un gegant que botava de Cabrera a Mallorca, i que travelà amb la muntanya. Amb el dit gros del peu obrí l'encletxa. Si parau atenció, encara podeu sentir els crits de mal del gegant.
Podeu creure que aquesta encletxa l’obrí un gegant que botava de Cabrera a Mallorca, i que travelà amb la muntanya. Amb el dit gros del peu obrí l’encletxa. Si parau atenció, encara podeu sentir els crits de mal del gegant.
SAM_2568
Amb l’ajut de Pau Mas Jiménez hem contant la llegenda de l’ensopegada del gegant; mentre que na Núria Mas Jiménez ens ha ajudat a explicar com el rei en Jaume donà escampavia a un bon grapat de bruixes.
El puig d'en Claret.
El puig d’en Claret.

Hem marxat pel camí de Ferrutxella i de son Saleta, des d’on hem pujat a dalt de la Serra de Galdent. Primer hem anat fins al Puig d’en Claret per veure l’ensopegada del gegant i després hem tornat enrere per pujar dalt del puig de ses Bruixes. Després de dinar, hem baixat directes des del cim pel seu vessant sud; i pel Camí del Puig hem caminat fins al Camí de Ferrutxelles, on hem tancat el circuit.

SAM_2575
Na Natàlia, en Pau, n’Albert i na Núria han refet una fita, per fer més visible el camí i que ningú no se perdi.
El puig de Randa i de Son Reus des del puig de ses Bruixes.
El puig de Randa i de Son Reus des del puig de ses Bruixes.
SAM_2587
La carena del puig de ses Bruixes és senzillament espectacular!
SAM_2598
Final de ruta.

MOLTES GRÀCIES FAMÍLIES

PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!

HEM FET CIM!!!
HEM FET CIM!!!

PROPERA ACTIVITAT:

18/10/2014 Escola de ‘petita muntanya’: EL MÓN SECRET DELS BOLETS

Escola de 'petita muntanya' és una iniciativa de Finca Son Mas i Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-
Escola de ‘petita muntanya’ és una iniciativa de Finca Son Mas i Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-

PROPERA SORTIDA:

26/10/2014 Excursions amb encant per a famílies: CANALETA DE SOLLERIC

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita