Carregant Esdeveniments

RUTES DE LA MEMÒRIA: Albercuix, la Sibèria de Mallorca

Albercuix, la Sibèria de Mallorca

“El setembre de 1937 es posà en marxa a Pollença un dels camps de treball més severs de Mallorca, dins la possessió d’Albercuix. Les instal·lacions s’ubicaren en el coll de la Creueta, a mig camí entre el port de Pollença i l’hotel de Formentor. Aquí, els presoners republicans van ser forçats a construir un camí d’accés que connectava el coll de la Creueta, on hi trobam el mirador del Foment del Turisme de Mallorca, amb el puig dAlbercuix, on el 1595 s’hi bastí la talaia per a la defensa contra la pirateria. L’objectiu era situar sobre aquesta muntanya una bateria de defensa costanera i un observatori militar. Aquestes persones empresonades i obligades a fer feina com a esclaus van enfrontar una gran varietat de condicions meteorològiques adverses mentre treballaven en aquests terrenys inhòspits. Al febrer de 1938, una ventada va destruir els barracots de descans, obligant a traslladar el campament base a una petita casa en el Port de Pollença. A través d’aquest viatge a peu, des del coll de la Creueta a la talaia d’Albercuix, el silenci majestuós d’aquestes muntanyes ens ajuda a explorar un aspecte fosc de la nostra història.”

Maria Eugènia Jaume Esteva, historiadora

RUTES DE LA MEMÒRIA

Compromesos amb la història i amb la necessitat de servar la memòria d’aquells fets que mai no podem ni hem de voler oblidar.

Activitat guiada per Maria Eugènia Jaume Esteva, autora del llibre ESCLAUS OBLIDATS: ELS CAMPS DE CONCENTRACIÓ A MALLORCA.

Dia: dissabte, 18 de maig de 2024

Hora i lloc de trobada: a les 9.00 h a l’aparcament del mirador del Colomer, coll de la Creueta -Ma-2210, km 5,4- (l’activitat acabarà devers les 13.00 h)

https://maps.app.goo.gl/fSszjPTrY3PqKMEc7 (localització Google Maps)

Preu: 12 €

Informació i reserves: info@fitaafita.com