Carregant Esdeveniments

Excursions amb encant per a famílies: PARC NATURAL DE MONDRAGÓ

Per tancar la temporada d’excursions amb encant per a famílies, Fita a Fita vos proposa una passejada per un dels paratges naturals més destacats de l’illa, seguit d’una nedada i un dinar de comiat ran de mar.
Cada família s’ha de dur el seu menjar i beure (sobretot, aigua), i després compartirem. Pensau a dur banyadors, tovalloles i crema solar en abundància. Farem una passejada per un dels itineraris del Parc Natural de Mondragó (optativa); per tant, qui s’apunti que dugui calçat còmode (no importa que sigui de muntanya).
DIA diumenge, 26 de juny de 2016
HORA 10 h
PUNT DE TROBADA Ocimax (Palma)
INFORMACIÓ I RESERVES info@fitaafita.com
Caló des Burgit, Mondragó
Caló des Burgit, Mondragó
PARC NATURAL DE MONDRAGÓ
Es troba situat al migjorn de l’illa de Mallorca, al terme municipal de Santanyí, i ocupa una àrea aproximada de 766 hectàrees, 95 de les quals són de propietat pública, mentre que la resta de terreny correspon a finques de propietat privada, molt parcel·lades, que es destinen preferentment al conreu extensiu de secà.
El 1992 Mondragó fou declarat Parc natural. És també Àrea Natural d’Especial Interès (ANEI), i forma part de la Xarxa Natura 2000 com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i Lloc d’Interès Comunitari (LIC).
Segles d’activitat agrícola i ramadera han definit el paisatge. Destaca la gran quantitat de parets seques i barraques de roter, que poden ser de bigues o de curucull. Més rars són els marges, que es localitzen a les torrenteres i als barrancs. També trobam elements d’enginyeria popular lligada a l’aprofitament d’aigua: sínies, síquies, safarejos i cisternes.
Altres testimonis són els relacionats amb l’aprofitament forestal: sitges, barraques de carboner i forns de calç. A més d’altres elements com: escars per a embarcacions, pedreres de marès, petites construccions defensives i secrets de contraban.
El topònim de s’Amarador fa esment a un ús antic dels estanys que consistia a submergir durant un temps feixos de lli i cànyom per a l’obtenció de fibra vegetal, o bé troncs per a donar-los resistència i poder emprar-los en la construcció de barques o com a bigues per a habitatges.
NORMES GENERALS
.-Passejau en silenci i pels camins. Així evitareu molèsties a la fauna i a altres persones.
.-Vos trobau en una àrea d’alt risc d’incendi. No encengueu foc en cap cas.
.-Circulau pels camins senyalitzats i estacionau el vehicle als aparcaments autoritzats.
.-Els cans poden causar molèsties a la fauna i als visitants.
.-Si en portau, duis-los fermats. No els passegeu per les platges.
.-Depositau els residus a les papereres i als contenidors.
.-Fomentau la reducció, la reutilització i el reciclatge de residus.
.-Respectau la propietat privada i feu bon ús de la propietat pública.
.-No faceu malbé els elements etnològics. Respectau la feina dels que ens precediren.
.-L’acampada al Parc està prohibida.
.-Col·laborau en la conservació del Parc i aportau suggeriments per millorar aquest espai natural protegit.