Carregant Esdeveniments

Els fets de la Conquesta

Estàtua eqüestre del rei en Jaume ubicada a la plaça d'Espanya des de 1927.
Estàtua eqüestre del rei en Jaume ubicada a la plaça d’Espanya des de 1927.

A petició d’algunes famílies que no pogueren assistir a la ruta feta el 29 de desembre passat, repetim aquest itinerari urbà per escoltar el missatge de segles que ens deixà la figura històrica i llegendària del rei en Jaume a la nostra ciutat. Com a fet extraordinari, podrem accedir a la Capella Reial i la Capella de la Trinitat de la Seu.

Il·lustració basada en una de les imatges de la pedrel·la del Sant Jordi de Pere Niçard (S.XV)
Il·lustració basada en una de les imatges de la pedrel·la del Sant Jordi de Pere Niçard (S.XV).

“I, quan s’obrí el pas per on havien d’entrar els cavalls armats, ja hi havia allà dins uns cinc-cents homes de peu. I el rei de Mallorca, amb tota la gent de sarraïns de la ciutat, ja havien vengut tots al pas; i atacaren de tal manera als de peu que hi havien entrat que, si no haguessin arribat els cavalls armats, tots haurien estat morts” (LLIBRE DELS FETS) 

En el precís instant que el rei en Jaume i les seves hosts traspassen la porta de Bab-al-Kofol i s’inicia l’assalt a Medina Mayurqa, comença “una nova etapa en la història de l’arxipèlag Balear. L’anterior societat islàmica desapareix pràcticament de cop el 1229 i en el seu lloc s’estableix una nova societat que poc o res té a veure amb l’anterior. Nova gent, una cultura diferent, una altra religió, una llengua distinta… tot això caracteritza l’esdevenir de les illes a partir del tall històric que significà la seva incorporació al món feudal cristià.” (Gabriel Ensenyat)

Si voleu reviure “Els fets de la conquesta”, Fita a Fita vos proposa un recorregut viu i participat que ens durà des de la Porta de Santa Margalida fins al Palau de l’Almudaina i la Seu, on s’hi troben enterrats el primer i el darrer rei de Mallorca, Jaume II i el seu nét, Jaume III.

Porta de Santa Margalida.
Porta de Santa Margalida.

LLOC I HORA DE TROBADA: Estàtua del rei en Jaume, a les 10h. Preu per persona: 5€

Per inscriure-vos ho podeu fer a través de la web (contacte) o enviant un correu a info@fitaafita.com, indicant el vostre nom, telèfon de contacte i nombre de persones que hi assistireu.