LA TRAPA (270m)
(Vall de Sant Josep, Andratx)
(Vall de Sant Josep, Andratx)
Volíem saber alguna cosa més de “Projecte GR-221/#projecteGR221”, una iniciativa del centre d’ensenyament concertat Aula Balear (@AulaBalear) de Palma per donar a conèixer els valors naturals i patrimonials de la Serra de Tramuntana a tots els seus alumnes. Per aquest motiu, FITA A FITA (@Fita_a_Fita) convidà Carles Ramis Alandete (@cralan22), professor d’educació física i promotor del projecte, a participar el 17 de març passat en el programa de A vivir que son dos días (#avivirbaleares @SERmallorca), que s’emet cada diumenge a les 12:30h, perquè ens explicàs els detalls del seu programa educatiu. El resultat el teniu en aquests 20 minuts de programa que vos convidam a escoltar i que de ben segur us ajudaran a entendre l’esforç d’un grup de professors per compartir amb els seus alumnes i companys docents l’apassionament que despertà en ells el contacte físic amb la Serra de Tramuntana a través dels seus múltiples i diversos recorreguts.
Joan Carles Palos, Marga Vives i Carles Ramis als estudis de la Cadena SER a Palma
Terra de MÍSTICA i Paradís del CONSERVACIONISME
L’itinerari triat per aquest programa fou LA TRAPA, en el municipi d’Andratx. Una volta senzilla, plantejada com a passejada familiar des de Sant Elm, seguint el camí condicionat ja fa dècades pel Foment de Turisme, recuperat i senyalitzat pel Consell de Mallorca després com a part de la Ruta de Pedra en Sec (GR-221), i que actualment és un dels recorreguts que més atractiu té entre els turistes que visiten la nostra per fer senderisme.
El camí surt de la plaça Mossèn Sebastià Grau, a S’Algar, un antic barri de pescadors de Sant Elm, i continua en sentit Nord per l’avinguda de La Trapa cap a Can Tomeví. D’aquí seguirem els indicadors del GR que ens conduiran fins al Coll de Cala en Basset, primer, i després d’un bell i aeri recorregut costaner entre penyals, en poc més d’una hora i mitja, ens situarem al centre de la Vall de Sant Josep. De camí, obtindrem belles i espectaculars vistes de l’illa de Dragonera i de la Torre de Cala en Basset, històrica talaia per a la defensa costanera de Ponent dels atacs dels pirates.
Torre de Cala en Basset
La Dragonera des dels penyals de La Trapa
La Dragonera és un altre dels estandards del consevacionisme mallorquí, que fou declarada no urbanitzable el 1987 i Parc Natural el 1995 gràcies a la pressió popular i dels grups ecologistes de l’illa, com el GOB.
La caminada val la pena, perquè mentre avançam cap a la terra de la mística, aprofundim en coneixement sobre aquest paradís del conservacionisme. Una de les joies de la corona de la Serra de Tramuntana Patrimoni de la Humanitat.
El nostre itinerari acaba a la vall de Sant Josep, indret on s’ubica el Monastir de La Trapa, instal·lacions que entre finals del segle XVIII i principi del XIX serviren de refugi a quaranta monjos trapencs que van ser expulsats de Normandia el 1789 a causa de la Revolució Francesa. Curiosament, el 1820 haurien de partir d’allà com a conseqüència del llarg procés històric-econòmic de les “desamortitzacions”, promogudes pels liberals espanyols arreu de l’Estat.
La possessió de la Trapa té poc més d’un centenar d’hectàrees i fou adquirida pel grup ecologista GOB el 1980 mitjançant subscripció popular. Actualment, el Consell de Mallorca ha iniciat un procés de rehabilitació de les cases per construir-hi un refugi.
La tornada a Sant Elm la podem fer seguint el mateix camí d’anada o a través de la pista forestal que devalla des del Coll de les Ànimes pel comellar de Cala Sanutges.