Al voltant de les ermites velles de Valldemossa, i molt a prop de Miramar, hi trobam un espai tocat per la mirada contemplativa de dos personatges emblemàtics per a la nostra història i cultura, el beat Ramon Llull (1232-1316) i l’Arxiduc Lluís Salvador (1847-1915). Un territori on la visió s’eleva per damunt de l’espès alzinar i se perd per l’horitzó de la mar, un espai on hi arrelà també l’espiritualitat eremítica, de vida dura i austera. Un indret on es fonen, en la immensitat del temps i com una sola, les ànimes de dues persones que compartiren un mateix espai amb sis segles de diferència.
El mirador dels Tudons -‘des d’on millor es colombra Miramar’- i la cova del beat Ramon Llull -‘entre la vinya i el fenollar, l’amor en pren, Déu en fa estimar, entre sospirs i plors estar’- han estat dos dels punts d’interès de l’itinerari ENTRE EL CEL I LA TERRA que han fet aquest dijous passat els alumnes de primer de batxiller de l’IES Josep Maria Llompart de Palma, junt amb els seus mestres, Pau i Santi, i un grup d’alumnes holandesos d’intercanvi. Una iniciativa de Fita a Fita a través de Viu la cultura (www.viulacultura.com).
Quan veig la terra e la mar,
e lo cel e oig aucells cantar,
adoncs sent al cor tal dolçor
que anc no la sentí major.
(Hores de Nostra Dama, Ramon Llull)
Durant tres hores hem recorregut el ‘Desert de la Trinitat’, una contrada valldemossina amarada per la presència dels ermitans… des de les estades ‘contemplatives’ de Ramon Llull en el segle XIII, a la irrupció del pare Antonio Castanyeda en el XVI (instructor de Santa Catalina Tomàs i fundador de les ermites velles de Sant Pere i Sant Pau) i el venerable Joan Mir de la Concepció en el XVII (fundador de l’actual ermita de la Trinitat). Però sobretot ha estat una marxa per una terra màgica, tocada per la mà i la presència de dues fites de la nostra història, separades en el temps per sis segles però unides en un mateix espai: Ramon Llull i l’Arxiduc Lluís Salvador. Ambdós representen a més una manera especial i única de contemplar allò que composa el nostre entorn, de construir amb la mirada i la paraula escrita un nou paisatge…
“no hi ha llibre més instructiu ni d’estampes més hermoses com sa senzilla observació de sa naturalesa, de sa hermosa creació de Déu.” (Somnis d’estiu a ran de mar, Arxiduc Lluís Salvador).
L’itinerari, no massa llarg i sense gaire desnivell, discorre per un paratge de gran bellesa i d’una enorme riquesa natural. A més a més, ens permet aprofundir en la vida i en l’obra d’aquestes dues fites de la nostra història, al mateix temps que recorrem de manera pausada aquest espai natural del vessant marítim de la Serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial, entre Valldemossa i Deià, farcit d’històries i de llegendes.
GRÀCIES A TOTS PEL VOSTRE INTERÈS I SUPORT!!!