‘Quan veig la terra e la mar,
e lo cel e oig aucells cantar,
adoncs sent al cor tal dolçor
que anc no la sentí major.’
Hores de Nostra Dona (1290-93), Ramon Llull
Al voltant de les ermites velles de Valldemossa, i molt a prop de Miramar, hi trobam un espai tocat per la mirada contemplativa de dos personatges emblemàtics per a la nostra història i cultura, el beat Ramon Llull (1232-1316) i l’Arxiduc Lluís Salvador (1847-1915). Un territori on la visió s’eleva per damunt de l’espès alzinar i se perd per l’horitzó de la mar, un espai on hi arrelà també l’espiritualitat eremítica, de vida dura i austera. Un indret on es fonen, en la immensitat del temps i com una sola, les ànimes de dues persones que compartiren un mateix espai amb sis segles de diferència.
I aquesta ha estat l’experiència que hem compartit aquest dijous 19/03 amb els alumnes de 1r d’ESO (l’últim dels cinc grups que han fet aquesta ruta) i el seu tutor, Bernat Cabot, i que ens ha dut des de Ca Madò Pilla (l’antiga hostatgeria que fundà l’Arxiduc a final del segle XIX) fins a l’Ermita de la Trinitat (segle XVII), passant pel miradors dels Tudons, la cova del beat Ramon Llull, les ‘ermites velles’ (segles XVI i XVII) i la capella del puig des Verger. ENTRE EL CEL I LA TERRA és una activitat de Fita a Fita a través de VIU LA CULTURA .
L’itinerari, no massa llarg i sense gaire desnivell, discorre per un paratge de gran bellesa i d’una enorme riquesa natural; a més, ens ha permès aprofundir en la vida i en l’obra d’aquestes dues fites de la nostra història, al mateix temps que hem recorregut de manera pausada aquest espai natural del vessant marítim de la Serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial, entre Valldemossa i Deià, farcit d’històries i de llegendes.
‘No hi ha llibre més instructiu,
ni d’estampes més hermoses
com sa senzilla observació de sa naturalesa,
de sa hermosa creació de Déu.’
Somnis d’estiu ran de mar (1912, Arxiduc Lluís Salvador)