‘Amb amor, respecte i seny’

Escola de 'petita muntanya' és una iniciativa de Finca Son Mas i Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-

El meu pare sempre em deia de petit que “per anar d’excursió a la muntanya s’hi havia d’anar amb amor i respecte, però sobretot amb molt de seny”.

Aquest projecte està dedicat a ell, amb agraïment per tot el que em va ensenyar i vaig aprendre rere les seves passes, seguint les fites que em va deixar.

Benigne Palos i Vadell
(Palma 9 de maig de 1912-15 d’octubre de 2005)

Escola de 'petita muntanya' és una iniciativa de Finca Son Mas i Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-
Escola de ‘petita muntanya’ és una iniciativa de Finca Son Mas i Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-

Escola de “petita muntanya”
Escola-taller de senderisme familiar/escolar
(per a infants a partir dels 3 anys)

  • Introducció

Tot el que és i representa la natura ho coneixem a través del senderisme. Una pràctica esportiva que ens permet iniciar el contacte directe amb les nostres arrels, la terra que hem après a estimar i respectar des de ben petits. Una terra que, en el cas de Mallorca i el seu espai més emblemàtic, la Serra de Tramuntana, ha rebut la consideració de Patrimoni Mundial de la UNESCO.

L’excursionisme és l’esport que tots volem; perquè ens ensenya a mantenir la salut física i mental, a saber guanyar i perdre, a afrontar els problemes de cada dia amb dinamisme i il•lusió, a mesurar una política esportiva no tan sols pels títols o medalles assolides, sinó pel nombre de practicants i la pròpia salut col•lectiva.

L’esport de muntanya és una manera de conèixer i estimar el territori. A més a més, forma part de la nostra història i de la nostra manera de ser i d’expressar-nos.

Son Mas és una possessió que ja apareix documentada en el segle XVI. A l'actualitat té una superfície de 44 hectàrees.
Son Mas és una possessió que ja apareix documentada en el segle XVI. A l’actualitat té una superfície de 44 hectàrees.
  • Fita a Fita/Son Mas

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics, orientada a escoles i famílies, i que té com a objectiu principal organitzar activitats i tallers que fomentin valors i principis, i que ajudin a desenvolupar la sensibilitat, la creativitat i l’emprenedoria. Tot plegat, en un marc de respecte a la igualtat i la interculturalitat. Entre la seva oferta, hi figuren activitats relacionades amb la cuina, la música o el senderisme. info@fitaafita.com

Son Mas és una explotació agrícola que consta d’una superfície de 44ha situada al municipi d’Esporles, on es pot gaudir d’un espai natural protegit de la Serra de Tramuntana (Patrimoni Mundial de la UNESCO des de 2011). La finca ofereix un recorregut circular fàcil, d’una hora de durada aproximadament, que es pot fer a peu amb infants de totes les edats. Durant la marxa es pot gaudir del caràcter de les cases, del seu paisatge i d’unes vistes belles del sector central de la Serra. Es una excursió perfecte per gaudir en família o amics, i fins i tot adequada per fer amb escoles. sonmas.esporles@gmail.com

Fita a fita fem camí.
I només en trobar la darrera
i més gran,
sabem que hem fet cim.

SEGUIU LES FITES I MAI NO VOS PERDREU.

Les cases de possessió.
Les cases de possessió.
  • Escola de ‘petita muntanya’

L’escola de “petita muntanya” o escola-taller de senderisme familiar és una iniciativa conjunta de la Finca Son Mas d’Esporles i de l’empresa de serveis culturals i pedagògics Fita a Fita.

No és una ‘escola’ en sentit estricte, ni s’ofereix formació reglada; només es tracta de crear un marc ideal per a formar els més petits en els “principis” del senderisme, des d’una perspectiva lúdica i participativa, alhora que aprenen els principis més elementals d’una activitat esportiva, sostenible i solidària, en contacte amb la natura.

Entre les activitats per a famílies a desenvolupar els dissabtes en el marc de la possessió de Son Mas s’hi troben, entre d’altres, les següents:

• La muntanya: un món a descobrir
• L’equip: què duc?
• L’orientació: on soc i on vull anar?
• L’alimentació: què menjar?
• El temps: llegir el cel

Aquestes activitats s’han programat inicialment com a “proposta d’un dia”, de 10 a 17 hores, incloent el berenar del matí i el dinar.

Preu:
• 20€ adults
• 15€ infants (a partir de 3 anys)

A més a més, de dilluns a divendres se poden fer les mateixes activitats, però dirigides als centres escolars de Mallorca. En aquest sentit, la proposta és d’una escola-taller d’aproximació a una explotació agrícola en actiu, d’observació dels vells oficis tradicionals de muntanya (roter, carboner, calciner o llenyataire) i d’interpretació del medi rural i natural.

L'oliverar ocupa una extensió important de la finca Son Mas.
L’oliverar ocupa una extensió important de la finca Son Mas.
  • Qui som Escola de “petita muntanya”?

Coordinadora projecte: Aina Marquès (Finca Son Mas) sonmas.esporles@gmail.com/www.fincasonmas.es

Responsable tallers i activitats: Joan Carles Palos (Fita a Fita) info@fitaafita.com/www.fitaafita.com

Son Mas conté nombrosos elements d'interès etnològic com sitges, forns de calç i barraques.
Son Mas conté nombrosos elements d’interès etnològic com sitges, forns de calç i barraques.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita