Resseguint la petjada de l’Arxiduc amb alumnes de 3r de primària del Col·legi Sant Agustí de Palma

Amb els alumnes de 3r de primària del Col·legi Sant Agustí de Palma i els seus tutors, Nando Mesquida i Marga Gamundí, en el pedrís del coll de s'Estret de Son Gallard.
Amb els alumnes de 3r de primària del Col·legi Sant Agustí de Palma i els seus tutors, Nando Mesquida i Marga Gamundí, en el pedrís del coll de s'Estret de Son Gallard.
Amb els alumnes de 3r de primària del Col·legi Sant Agustí de Palma i els seus tutors, Nando Mesquida i Marga Gamundí, en el pedrís del coll de s’Estret de Son Gallard.

Dia intens per les terres altes de Son Moragues. 49 alumnes de 3r de primària del Col·legi de Sant Agustí de Palma han resseguit la petjada de l’Arxiduc Lluís Salvador (1847-1915) per Valldemossa de la mà de Fita a Fita. Hem sortit de la vila i hem passat per la capella de Sant Vicenç Ferrer, la font de s’Abeurada i el pla des Pouet, fins arribar a la Cova de l’ermità Guillem. Durant el camí, hem après també algunes coses dels oficis clàssics de la Serra de Tramuntana (carboner i calciner).

Interior de la cova de l'ermità Guillem.
Interior de la cova de l’ermità Guillem.
Portal d'accés a la cova, des de l'interior.
Portal d’accés a la cova, des de l’interior.

Poca cosa sabem de l’ermità Guillem de Sant Pau, llevat que visqué molts anys en aquesta cova i que morí com a persona santa l’any 1635 a l’Hospital General. Després, la cova fou habitada per altres ermitans no tant coneguts, com fou Sant Pau Ferrer, natural d’Alaró i que morí el 1693. A l’actualitat, molts són els que hi pugen per fer oració i meditació; motiu pel qual, encara ara s’hi troba en un estat de conservació molt bo.

Caminant cap al coll de s'Estret de Son Gallard, amb la Talaia Vella al fons.
Caminant cap al coll de s’Estret de Son Gallard, amb la Talaia Vella al fons.
La caseta de la Talaia Vella, que l'Arxiduc manà construí el 1907. És el refugi de muntanya més antic d'Espanya.
La caseta de la Talaia Vella, que l’Arxiduc manà construí el 1907. És el refugi de muntanya més antic d’Espanya.

La volta ha continuat després pel coll de s’Estret de Son Gallard, on hem assegut al pedrís que allà hi feu construir l’Arxiduc Lluís Salvador, i el Pla des Pouet, on en Tomeu Pizà Darder, guia ambiental de la Muntanya des Voltor, ens ha mostrat l’aljub que s’hi troba sota el pou que dóna nom a la replanada. Finalment, el camí del comellar des Pouet ens ha tornat a Valldemossa. Tot plegat, l’excursió ens ha servit per saber coses de l’Arxiduc -príncep, científic i viatger- i de les històries i llegendes que habiten el seu gran domini terrenal, conegut com Miramar i que s’estén entre Valldemossa i Deià.

Comellar des Pouet. Amb la visió emblemàtica de les muntanyes que formen s'Estret (Na fàtima, a l'esquerra, i la Mola de Son Pacs, a la dreta) i la badia de Palma al fons.
Comellar des Pouet. Amb la visió emblemàtica de les muntanyes que formen s’Estret (Na fàtima, a l’esquerra, i la Mola de Son Pacs, a la dreta) i la badia de Palma al fons.

Fita a Fita vol fer un agraïment molt especial a Tomeu Pizà, guia ambiental de la Muntanya des Voltor, pel seu suport i explicacions.

I a tots els alumnes de 3r de primària del Col·legi Sant Agustí de Palma i els seu tutors, Nando Mesquida i Marga Gamundí,

MOLTES GRÀCIES PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!

Ha estat un dia fantàstic!

Seguiu les fites i mai no vos perdreu!!!

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita