Gaudint del “missatge de segles” de Ciutat amb alumnes de 2nC d’ESO del Col·legi Lluís Vives

El grup d'alumnes al cap de dalt del Born, vora una de les quatre "lleones" que custodien el "Saló de la Princesa".
El grup d'alumnes al cap de dalt del Born, vora una de les quatre "lleones" que custodien el "Saló de la Princesa".
El grup d’alumnes al cap de dalt del Born, vora una de les quatre “lleones” que custodien el “Saló de la Princesa”.

“D’acord amb Josep Pla, podem afirmar que els racons i carrers del centre històric de Palma no són simplement per passar-s’hi, són per estar-hi, per gaudir del seu missatge de segles” (Gaspar Valero).

Alumnes de 2n C d’ESO del Col·legi Lluís Vives de Palma han recorregut el centre de Palma en companyia de Fita a Fita per ‘gaudir del missatge de segles’ d’una ciutat mil·lenària. L’itinerari ha començat a la plaça de Cort, amb l’olivera, el banc de Cort (“Banc del sinofós”), la campana d’en Figuera i les llegendes d’en Caragol i en Dragó. Hem iniciat el recorregut a l’olivera de Cort i hem seguit després després per la plaça del Mercat, Sant Nicolau, el Born i els voltants de la Seu. Hem sabut alguna cosa sobre l’enigmàtica signatura zoomòrfica que trobam a la façana de l’edifici barroc de l’Ajuntament de Palma (1649-1650), com per exemple que ens la podem trobar també a la capella de la Puríssima (1681) de l’església de Sant Nicolau i a la façana barroca de Monti-sion (1683).

En Caragol i en Dragó, una enigmàtica firma a la façana de Cort i de l'església de Monti-sion, i a la capella de la Puríssima de l'església de Sant Nicolau.
En Caragol i en Dragó, una enigmàtica firma a la façana de Cort i de l’església de Monti-sion, i a la capella de la Puríssima de l’església de Sant Nicolau.
Façana barroca de l'Ajuntament de Palma, obra de Pere Antoni Bauçà, picapedrer, i Joan Antoni Oms, escultor, (1649-1650).
Façana barroca de l’Ajuntament de Palma, obra de Pere Antoni Bauçà, picapedrer, i Joan Antoni Oms, escultor, (1649-1650).
L'olivera de Cort, arbre mil·lenari símbol d'un poble amb història, arrelat a la terra i que vol viure en pau.
L’olivera de Cort, arbre mil·lenari símbol d’un poble amb història, arrelat a la terra i que vol viure en pau.

També hem après que quan algú ens ‘embafa’ el podem enviar a ‘paupar les lleones del Born; o que el valor de l’amistat no té preu, com hem vist a través de les diferents llegendes de Santa Catalina Tomàs i la seva relació amb n’Elisabet Safortesa Gual des Mur, de Can Tagamanent, ‘la dona emparedada’. I moltes més coses que s’amaguen pels racons de carrers i places d’una ciutat plena d’encant i misteris.

El mal fill de Can Desbac.
El mal fill de Can Desbac.

“La visió de les terres que configuren el nostre país no és una mirada innocent, sinó que procedeix de les històries mil vegades recontades que formen part del nostre imaginari col·lectiu i que reconfiguren el paisatge que ens envolta. Les llegendes estableixen o restableixen una relació afectiva amb l’entorn que ens pertany, estimulen la imaginació, ens fan sentir responsables de la qualitat d’aquest entorn.” (Gabriel Janer Manila)

El rellotge de sol de Can Vila: "Cada hora fer, sa darrera mata".
El rellotge de sol de Can Vila: “Cada hora fer, sa darrera mata”.

Ha estat tota una experiència compartir les llegendes de Ciutat amb alumnes tant participatius i alegres!!!

MOLTES GRÀCIES PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita