Rere les passes de l’Arxiduc amb alumnes de 1r d’ESO de Santa Mònica

SAM_6600
mostren els camins de l’Arxiduc a alumnes de 1r d’ESO del Col·legi Santa Mònica
Els alumnes de primer d’ESO del col·legi Santa Mònica en el pla des Pouet.
Un grup de primer d’ESO del Col·legi de Santa Mònica de Palma han seguit avui amb FITA A FITA -serveis culturals i pedagògics- les passes de l’Arxiduc per Valldemossa. Un total de 32 alumnes han marxat pels camins que transiten per dins terres de Son Moragues i que els han dut pel pla des Pouet, el mirador de Can Costa, el puig i el refugi de la Talaia Vella, el mirador des Garriguer i el coll de l’estret de Son Gallard. 
Aquesta activitat s’inclou dins l’oferta VIU LA CULTURA -un programa d’activitats didacticoculturals que la Conselleria d’Educació, Cultura i Universitats del Govern de les Illes Balears adreça a tots els centres educatius i que té com a objectiu principal acostar tots els alumnes, petits i grans, de les Illes Balears al món de la cultura i afavorir un contacte directe amb la nostra realitat cultural-.
Les càmeres immortalitzaren la visita al mirador de Can Costa.
Sembla mentida que tota la grandesa del paisatge arxiducal pugui caber dins una càmera tant petita!
Durant l’excursió hem sabut coses sobre la vida de l’Arxiduc Lluis Salvador d’Àustria (1847-1915) i de la seva relació amb Mallorca, on hi arriba per primera vegada als 20 anys. El 1872, compra la possessió de Miramar a Valldemossa i estableix la seva residència a l’illa. Des dels miradors de Can Costa i del Garriguer, els alumnes han pogut abastar amb la vista i les càmeres digitals la immensitat i bellesa del territori que arribà a posseir l’Arxiduc.
Sa Foradada des del mirador des Garriguer.
El pla del Rei des del camí del mirador de Can Costa.
Son Mas des del camí del mirador de Can Costa.
Els penyals de na Torta.
Durant la marxa, els alumnes han gaudit de les excel·lents vistes de la Serra de Tramuntana que ofereixen els camins i els miradors de l’Arxiduc, més d’un centenar d’elements catalogats. Han sabut també quins eren els oficis tradicionals de la serra (margers, carboners, calciners, traginers, roters, etc.), alguns dels quals han identificat a través de les sitges, barraques, clapers, basses i tanques que hem trobat pel camí. La toponímia ha estat també un altra de les lliçons apreses durant la jornada.
Penyals sobre el comellar de l’estret de Son Gallard.
Alguns texts de l’Arxiduc, extrets de Lo que sé de Miramar i Somnis d’estiu a ran de mar, han servit per donar forma i contingut al recorregut, que hem completat amb els poemes escrits per Miquel dels Sants Oliver, Gabriel Alomar o Joan Alcover, inspirats en la figura del Voltor de Miramar.
‘no és bo per ésser lliure qui a servitud s’avesa’ 
(Joan Alcover)
El refugi de la Talaia Vella va ser construït per l’Arxiduc el 1907
i està considerat com el refugi de muntanya més antic d’Espanya.
GRÀCIES A TOTS PER VOLER COMPARTIR AMB FITA A FITA I VIU LA CULTURA L’EXPERIÈNCIA DELS CAMINS DE L’ARXIDUC, 
UN VIATGE PER LA PASSA I LA MIRADA D’UN DELS PERSONATGES MÉS EMBLEMÀTICS DE LA HISTÒRIA DE MALLORCA I DE LES ILLES BALEARS.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita