Redescobrint els oficis tradicionals de la Serra amb l’Apima CEIP Gabriel Comas i Ribas

Amb les famílies de l'Apima Gabriel Comas i Ribas dins la barraca d'en Penyalot.

Un grupet de famílies de l’Apima CEIP Gabriel Comas i Ribas redescobriren aquest diumenge passat els oficis tradicionals de la Serra de Tramuntana en companyia de Fita a Fita -serveis culturals i pedagògics-. L’itinerari ens dugué de Valldemossa cap al Bosc dels Frares i el cim de la Comuna de Valldemossa; un recorregut circular que ens permeté conèixer les claus dels oficis de nevater, calciner i carboner, i la relació tant estrena i intensa de l’home amb la natura.

Amb les famílies de l'Apima Gabriel Comas i Ribas dins la barraca d'en Penyalot.
Amb les famílies de l’Apima Gabriel Comas i Ribas dins la barraca d’en Penyalot.
Incansables, imparables, curiosos, xerradors, divertits, ingenus.... ells són la raó de ser principal d'una aventura formidable a través de territoris plens d'històries i llegendes, paratges naturals d'una bellesa incommensurable; l'escenari i els actors imprescindibles per a compartir una experiència única i irrepetible.
Incansables, imparables, curiosos, xerradors, divertits, ingenus…. ells són la raó de ser principal d’una aventura formidable a través de territoris plens d’històries i llegendes, paratges naturals d’una bellesa incommensurable; l’escenari i els actors imprescindibles per a compartir una experiència única i irrepetible.Foto: Felip Palou

El gel, la calç i el carbó eren elements essencials en el dia a dia de moltes llars de Mallorca durant segles, fins que a començament del segle XX foren substituïts progressivament pels avantatges del ‘progrés’ de la mecanització i la industrialització. Així, durant el recorregut, tinguérem l’oportunitat de visitar la casa de neu dels cartoixans (1697). Ubicada a l’indret conegut com la rota del Guix, aquest és uns dels cinquanta dipòsits de neu escampats per tota la Serra de Tramuntana i que durant segles proveïren de gel la població mallorquina. El gel tenia una utilitat molt variada; els seus usos anaven des de la gastronomia a la medicina.

Casa de neu dels cartoxians. Foto: Felip Palou.
Casa de neu dels cartoxians. Foto: Felip Palou.
foto 2
Vora la casa de neu, compartint històries i experiències. Aprenent tots junts de la relació de l’home amb la natura. Foto: Felip Palou.

També ens acostàrem al forn de calç del Bosc dels Frares -la calç era molt emprada en la construcció i en la medicina, també servia per emblanquinar les cases- i les nombroses sitges -on s’hi feia el carbó vegetal amb el que s’encalentien les llars i se cuinava- que s’hi escampen pel seu interior i per tota la muntanya de la Comuna de Valldemossa.

Les mans, una eina creativa i amb una altíssima capacitat transformadora.
Les mans, una eina creativa i amb una altíssima capacitat transformadora.
Investigar, descobrir, replegar mostres... tot forma part de la mateixa experiència. Una aventura que no té acaball.
Investigar, descobrir, replegar mostres… tot forma part de la mateixa experiència. Una aventura que no té acaball.
El còdol d'en Penyalot. Conten que fa molt de temps, el gegants també corrien per les terres de Valldemossa. N'hi va haver un, en Penyalot, que se va treure un còdol de la sabata i el va deixar a un costat del camí de la Comuna. Si no vos ho creieu, veniu a comprovar-ho!!!! Creure no és pecat, deia Mossèn Alcover.
El còdol d’en Penyalot. Conten que fa molt de temps, el gegants també corrien per les terres de Valldemossa. N’hi va haver un, en Penyalot, que se va treure un còdol de la sabata i el va deixar a un costat del camí de la Comuna. Si no vos ho creieu, veniu a comprovar-ho!!!! Creure no és pecat, deia Mossèn Alcover.

GRÀCIES A TOTS PEL VOSTRE SUPORT I CONFIANÇA!!!!

Seguiu les fites i mai no vos perdreu…

Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.
Fita a Fita és una empresa de serveis culturals i pedagògics.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp

Fita a Fita és

Joan Carles Palos Nadal

Senderisme familiar i cultural

650 777 596 | info@fitaafita.com | @Fita_a_Fita